maanantai 14. tammikuuta 2013

Aikamatka 2013 haaste


Löysin Sheferijm kirjablogista haasteen, johon en voinut olla ottamatta osaa. Sen kategoriat on niin mielenkiintoisia, että lähes jokainen tulee ihan itsestään käytyä lävitse.

Kuten siellä kommentissani mainitsinkin jo, niin kategoria 5 on oikeastaan jo hoidettu (kolme kirjaa samasta kategoriasta) ja asteikon Jungmanni -titteli taitaa olla plakkarissa. Siitä lisää, kunhan saan neljännen kirjan luettua (varmaan jo tänään).

Haasteen säännöt ja kategoriat:

"Lue vuoden aikana yksi tai useampi kirja, joka vie sinut matkalle ajassa (kuvaa siis jotain muuta aikakautta kuin omaamme).  Ideaa helpottamaan olen tehnyt seuraavat teemakategoriat, joista voit valita mieluisimman tai osallistua niin halutessaan vaikka kaikkiin.

1. Ritarit ja linnanneidot

Tämä kategoria pitää sisällään  Kirjat ja tarinat, jotka sijoittuvat aikaan n. 1000-luvun molemmin puolin.

2. Muinaisilla poluilla
Kategoriaan voi sisällyttää kaikki eaa olevat/sijoittuvat tarinat  sekä muista kategorioista väliin jäävät aikakaudet (nykyisen ajanlaskun alkuvuosisadat, pimeä keskiaika).

3.  Myllynkivikauluksia ja pönkkähameita

Tämä kategoria sisältää aikakaudet renesanssista romantiikkaan, eli tähän voi sijoittaa hyvin monenlaisia tarinoita eikä niiden kategorian nimestä huolimatta tarvitse sisältää pukuloistoa.

4. Seikkailijoita ja tieteentekijöitä
Tarinat ja seikkailut jotka sivuavat löytöretkiä  niin maalla, merellä kuin  ilmassa, niin kuin myös ihmsmielissä. Esim. suuret löytöretket, naparetket ja myös tieteelliset löydöt ja viritelmät.

5.  Ajan tuolla puolen
Tämä kategoria on varattu puhtaalle fantasia- ja science fiction -kirjallisuudelle, tarinoille, joiden aikamääritelmää on vaikea sijoittaa mihinkään elettyyn historialliseen ajanjaksoon tai teemaan.


***
Haasteeseen voi siis ottaa osaa sekä faktalla että fiktiolla, ja kirja voi olla vastikään ilmestynytkin, kunhan se kertoo jostain muusta ajasta/aikakaudesta kuin omastamme. Haaste päättyy vuoden lopussa 31.12.2013, jolloin viimeistään toivon postauksia aiheesta."


1 kommentti:

  1. Hienoa! Toivottavasti et tule kovin "merisairaaksi" matkatessasi ajan/ajattomuuden aalloilla.

    VastaaPoista