maanantai 14. tammikuuta 2013

Rauta-saaga

RAUTA-SAADA (THE IRON FEY)
Harlequin Nocturne
 
Julie Kagawan kirjoittama fantasiasarja, joka kertoo 16-vuotiaasta Meghan Chasesta, joka on pitänyt itseään aina erilaisena kuin muut ja joka on kyllästynyt olemaan kaikkien silmätikku ja kiusattava. Meganin isä on kadonnut vuosia sitten ja äiti on uusissa naimisissa. Pikkuveljensä sieppauksen kautta Meghan saa tietää itsestään aivan uusia asioita ja joutuu huimiin seikkailuihin tutustuessaan aivan uuteen maailmaan.

Suomeksi käännettyjä osia sarjassa on tällä hetkellä 4. Ainakin kaksi osaa (Winter's Passage ja Iron Legends) on lisäksi ilmestynyt englanniksi Rautaritarin jälkeen. Toivottavasti tulevat myös käännöksinä jossain vaiheessa. 

Takakansien kertomaa:1. Rautakuningas (The Iron King)
Meghan Chase on tavallinen risoissa farkuissa kulkeva lukiolainen, joka odottaa kuusitoistavuotissyntymäpäiväänsä kuin kuuta nousevaa. Hän aikoo saada ajokokortin ja päästä pois takapajulasta, jonne hänen äitinsä on asettanut heidät asumaan Meghanin isäpuolen ja velipuolen kanssa. 
Velipuoli Ethan on vakava ja pikkuvanha nelivuotias, jonka mielikuvitus tuntuu olevan rajaton. Ethan on ärsyttävä ilonpilaaja ja kaiken huipuksi hänen typerät mörkönsä ja näkynsä pilaavat Meghanin syntymäpäivän täydellisesti. Meghanin on astuttava mielikuvituksen rajan yli ja yritettävä pelastaa Ethan. Operaatio onkin ihmeellisempi, kuin kukaan olisi voinut kuvitellakaan ja samalla Meghanin menneisyyskin paljastuu aivan uudessa valossa.
Rauta-Saaga -sarjan aloitusosa luo uuden ja ihastuttavan runsautta pursuavan fantasiamaailman.
2. Rautatytär (The Iron Daughter)
Meghan Chase on vasta äskettäin saanut tietää olevansa puoliverinen haltijaprinsessa, kesähovin kuningas Oberonin tytär. Enää hän ei ole koulun näkymätön tyttö, köyhän sikatilallisen tytärpuoli, vaan haltijamaa Mikämikän suoranainen julkkis, jonka sydän vetää toisaalle, velvollisuudet ja taistelut toisaalle. 
Kesän ja talven hovien sekä Rautakuninkaan taisteluiden tiimellyksessä myös Meghanin sydän on ristitulessa. Hän kaipaa talviprinssi Ashia, mutta ei voi olla välinpitämätön myöskään vanhaa ystäväänsä Pucia kohtaan. Yhdessä kolmikko taistelee koko Mikämikän hengessä etsien varastettua vuodenaikain valtikkaa. Talvi ja kesä voivat jakaa melkein kaiken, mutta eivät rakkautta; minkä valinnan Meghan lopulta tekee?
3. Rautakuningatar (The Iron Queen)
Meghan Chase on elänyt kuusitoista vuotta tavallista elämää, kunnes saa tietää olevansa puoliverinen haltija, kesäkuningas Oberonin jälkeläinen.

Yhtäkkiä koko Mikämikän tulevaisuus tuntuu olevan hänen käsissään; tytön, josta kukaan ei ollut kiinnostunut koulussa, joka ei kuulunut oikeisiin piireihin.

Meghan valmistautuu taistoon väärää Rautakuningasta vastaan apunaan vanha ystävä Puc ja hänen sydämensä valittu talviprinssi Ash. Onko kolmikon voima tarpeeksi vahva nujertamaan ruostuneen maailman?
4. Rautaritari (The Iron Knight)
Ash - jääpoju, talviprinssi - jatkaa vaellustaan ja taisteluja sekasortoisessa Mikämikässä seuranaan tuttu joukko haltijamaan väkeä. Ympärillä on paljon tuhoa, juonittelevia eloonjääneitä ja kauhua herättäviä hetkiä, vaikka Ash ei olekaan mikään eilisen teeren poika selvittämään haltijoiden välisiä kärhämiä.
Okaiden takana, maailman laidan tuolla puolen, Koettelemusten kentillä Vartija odottaa niitä, jotka haluavat liittyä ihmisten valtakuntaan ja saada sielun - ihmisyyden ytimen - ja Ash haluaa itselleen sielun. Sen edellyttää kujanjuoksua ja monia koitoksia. Mutta hän on varma päätöksestään. Hän on rakastunut puoliveriseen Rautakuningattareen , joka on vasta vähän aikaa sitten kruunattu, mutta matkalla myös hänen entinen kuolleeksi julistettu rakkautensa liittyy seurueeseen. Kaikella on kuitenkin tarkoituksensa ja vahva tahto vie oikeaan päämäärään oli sitten kyse Mikämikästä tai kuolevaisten maailmasta.

***

Huom! Teksti sisältää juonipaljastuksia!!


Olen lukenut kaikki neljä kirjaa alle viikossa ja oli erittäin vaikea lopettaa lukeminen aina kesken kirjan. Sarjan rikas hahmokaarti ja jatkuvat jännittävät käänteet ja tapahtumat pitivät hyvin otteessaan läpi koko sarjan. Eräs hahmo, jota ei takasivujen selityksissä paljon noteerata on ehdoton kakkossuosikkini Ashin jälkeen. Hän on suurikokoinen, omaperäinen kissa, Caith Sith, joka tuntee nimen Grimalkin. Kissa ilmestyy kuvaan ensimmäisessä kirjassa Rautakuningas sen jälkeen, kun Meghanin lapsuudenystävä Robbie Goodfell paljastuu Mikämikämaan haltijaksi, Robin Goodfellowiksi. "Sano vain Puck", hän virnistää, kun totuus selviää Meghanille. 

Heidän matkansa Mikämikään aiheuttaa monenlaisia hyökkäyksiä, sillä haltijat eivät siedä ihmisiä valtakunnassaan - muutoin kuin ruokana. Kun tilanne menee oikein hankalaksi ja he saavat peräänsä myös Talvihovin kylmän ja kovan metsästäjäprinssin, Ashin, Meghan lennähtää pakoon ratsastaessaan lähestulkoon Grimalkinin syliin puunoksalle, jossa kissa lepäilee. Meghan hukkaa Puckin ja jatkaa matkaa Grimalkinin opastuksella. Hän tutustuu mm. Villimetsään, kuningas Oberonin hallitsemaan Kesämaahan, Arcadiaan ja saa tietää olevansa Kesähovin kuninkaan tytär. Samalla hänelle selviää, ettei Ethan ole sen enempää Kesähovin, kuin Talvihovinkaan ryöväämä, vaan Mikämikässä asustelee myös pelottava haltijaheimo, rautahaltijat, joiden kuningas pitää Meghanin pikkuveljeä vankinaan. Sen enempää Kesä- kuin Talvimaassakaan ei tiedetä Rautakuninkaan heimosta, ennen kuin Meghan viimein löytää Rautavaltakunnan ja surmaa sen kuninkaan, Machinan. Teolla on kuitenkin seurauksensa, sillä prinssi Ash oli suostunut auttamaan Meghania kuninkaan löytämisessä sillä ehdolla, että tyttö lupaa lähteä vapaaehtoisesti heti kotiin päästyään takaisin Mikämikämaahan ja Talvihoviin, kuningatar Mabin vangiksi. 

Kirjassa Rautatytär Meghan on jo saapunut Talvihoviin. Kuningatar Mab halusi hyötyä Meghanin erityisistä ominaisuuksista. Hän kutsui tyttöä Puoliveriseksi, koska Meghan oli puoliksi ihminen, puoliksi haltija, joka oli saanut isältään perinnöksi haltijoiden Kesämaan lumovoimat. Meghan ei vielä ymmärtänyt tai hallinnut voimiaan, mutta Mab katsoi viisaaksi varmistaa, ettei niitä käytettäisi ainakaan häntä vastaan ja sitoi voimat loitsuin. Tyttö huomaa nopeasti, että orastavat tunteet Ashia kohtaan eivät enää saaneet Talvihovissa vastakaikua, vaan prinssi aina paikalla ollessaan käyttäytyy häntä kohtaa kylmästi ja ivallisesti. Tytön sydän särkyy prinssin kylmistä sanoista. Hän ei voi millään uskoa, että Ash oli näytellyt hänelle vain siksi, että sai hänet vapaaehtoisesti tulemaan kanssaan Talvihoviin. Talvihovi on myös täynnä vihamielisiä olentoja, jotka saavat tytön elämän hankalaksi ja kaikkein pahin on Ashin veli, Rowan, joka saa tietää tytön olevan rakastunut veljeensä ja käyttää sumeilematta tietoa hyväkseen. Rowan on aina kadehtinut nuorempaa veljeään ja yrittää kostaa kaikin tavoin Ashille nyt Meghanin kautta, kun hänelle paljastuu vahingossa, että myös Ashilla on tunteita tyttöä kohtaan. Kun tilanne kärjistyy äärimmilleen vuotuisessa Vuodenaikain valtikan vaihtoseremoniassa, Ash auttaa Meghanin pakoon ja joutuu samalla itsekin Talvihovin hylkäämäksi. Kaiken lisäksi Rowan saa äitinsä, kuningatar Mabin uskomaan, että Ash on petturi ja murhaaja.

Myös Puck liittyy mukaan seikkailuun ja Meghanille selviää, että myös hänen vanha ystävänsä on ollut aina rakastunut tyttöön. Puck ei pysty täysin peittelemään mustasukkaisuuttaan saadessaan tietää Ashin ja Meghanin tunteista, mutta päättää kuitenkin jäädä tytön turvaksi edelleen. Kaiken lisäksi kahden haltijan suhdetta hiertää ikivanha Ashin antama vala, että hän tappaa Puckin, koska poika oli saaattanut Ashin rakastaman tytön, Ariellan syöksymään suoraan lohikäärmeen tapettavaksi. Tapaus oli tietysti ollut pelkkä onnettomuus, mutta haltijamaassa vala on sitova, joten vihanpito heidän välillään oli jatkunut jo vuosisatoja. Meghan huomaa pystyvänsä käyttämään myös rautalumoa, mutta voi aina pahoin sen jälkeen, kun jompi kumpi lumo on käytössä. 

Tällä kertaa kolmikko jahtaa Rautahaltijan ryöstämää Vuodenajan valtikkaa ympäri Mikämikämaata ja vähän sen ulkopuolellakin, kunnes valtikka vihdoin saadaan viime tipassa sotaa haluavan, kostonhimoisen Mabin käsiin takaisin, sillä Mab on syyttänyt koko ajan Kesämaan kuningasta, Oberonia valtikan ryöstämisestä. 

Meghan löytää myös isänsä, tai paremminkin kadonneen isäpuolensa ihmisten maailman ja mikämikän välimaastoon jäävästä "Välistä", jossa karkotettu Leanansidhe hallitsee karkotettujen kuningattarena. Alkuun Meghan ei muistanut isäänsä, sillä hän oli joutunut antamaan eräälle haltijalle yhden muistonsa vastapalvelukseksi ja haltija oli ottanut isä-muiston itselleen. Pianoa alati soittava "Charles" tuntui hänestä kuitenkin heti tutulta ja mieskin heräsi kuin eloon, aina kun hän näki Meghanin, vaikkei pystynytkään muistamaan kuka tyttö oli. Lopulta kolmikolle paljastuu, että Vuodenaikain valtikkaa säilytettiin ihmisten maassa ja he löysivät sen Viruksen hallusta. Viruksella ei ollut kuitenkaan mitään aikomusta palauttaa valtikkaa tai antaa sitä Rautakuninkaalle, vaan hän oli päättänyt pitääkin sen itse ja nousta sitten valtaan, kun Rautahovi olisi tuhonnut ensin Kesä- ja Talvimaan haltijat. Meghanin entinen vihollinen, Rautahevonen liittoutui kolmikon kanssa, koska ei tunnustanut väärää kuningasta ja sai surmansa lopulta valtikkaa pelastettaessaan. Kun valtikka saatiin vihdoin turvallisesti myös Ashin veljen, Rowanin ohitse, Mab suostui uskomaan, että Kesähovin kuningas ei ollut vastuussa varkaudesta. Kun hän kuuli, että hänen poikansa Rowan oli petturi ja kääntynyt Rautakuninkaan liittolaiseksi, hänelle jäi vain Ash.  

Silloin kohtalonhetki koittaa Ashille ja Meghanille, jotka joutuvat joko kieltämään hovien kuullen rakkautensa ja lupaamaan etteivät tapaa koskaan, tai heidät karkoitetaan Mikämikämaasta ikuiseksi ajaksi ihmisten maailmaan. Haltijavaltakuntien välillä on ikivanha perinne, ettei kahden eri haltijakunnan välillä suvaita rakkautta ja suhteita. Nyt Ash ja Meghan joutuvat päättämään haluavatko he jäädä Mikämikään, vai karkotetaanko heidät iäksi. Meghan on valmis hyväksymään Ashin päätöksen, jos prinssi haluaa palata kotiinsa, mutta Ash ilmoittaakin kaikkien, ja varsinkin äitinsä kauhuksi, ettei hän voi kieltää rakkauttaan Kesämaan prinsessaan, Meghaniin, joten Oberonin kysyessä samaa Meghanilta, tyttö tekee saman päätöksen ja seuraa prinssiään ihmisten maailmaan. 

Vielä viime hetkellä Puck yrittää vaikuttaa tytön päätökseen ja pyytää häntä jäämään luokseen, mutta Meghanilla ei ole olemassa vaihtoehtoja. Hänen sydämensä kuuluu yksinomaan Ashille.

Rautakuningatar kirja alkaa siitä, kun Ash ja Meghan ovat saapuneet ihmisten maailmaan ja Meghan suunnittelee palaavansa kotiin ja aloittavansa nk. normaalin elämän jälleen. Se jää kuitenkin haaveeksi, sillä hyvin nopeasti haltijat saavat Ashin ja Meghanin vakuuttuneeksi, että heidän on palattava mitä pikimmiten takaisin Mikämikään, sillä Rautahaltijoille on noussut väärä kuningas, joka hurjaa vauhtia tuhoaa Mikämikämaata ja on aikeissa hyökätä sekä Kesä- että Talvihovia vastaan. Meghan yrittää löytää samalla vastausta luomo-ongelmaansa. Hän voi aina vain huonommin joka kerta lumoa käyttäessään. Hän näkee myös jatkuvasti unia Machinasta, surmaamastaan Rautakuninkaasta. Rautakuningas on aina ystävällinen ja yrittää opastaa Meghania kuuntelemaan häntä. Machina kertoo tytölle useaan otteeseen olevansa osa häntä, eikä he voi erota, ennen kuin tyttö tunnustaa yhteytensä Machinan kanssa. Meghan ei kuitenkaan ymmärrä unen tarkoitusta ja harhailee edelleen tietämättömyyden suossa. Kissa Grimalkin seikkailee jälleen kolmikon apuna ja oppaana. Kissa tuhahtelee usein haltijoiden ja ihmisten "tyhmyydelle", mutta on aina käytettävissä, kun sen opastusta tai neuvoja tarvitaan. Kuningas Oberon itse kutsuu tyttärensä takaisin Mikämikään ja lupaa antaa anteeksi "heimopetturuuden", jos tyttö auttaa ja tuhoaa väärän Rautakuninkaan. Rautakuningas puolestaan odottaa Meghania siksi, että saisi napattua tytöltä hänen hallussaan olevat oikean Rautakuninkaan lumovoimat, jotka Meghan sai Machinalta silloin, kun hän surmasi kuninkaan. Vanha kolmikko on koossa jälleen ja Meghan pyytää Ashia ritarikseen. Haltijamaassa ritari on elinikäinen neitonsa palvelija ja suojelija ja kuolee itsekin, jos neito kuolee. Ash suostuu ilomielin ja näin sitoo itsensä tyttöön ikuisiksi ajoiksi. Kun Meghan pääsee rautahaltijoiden maahan ja kohtaa vihdoin Ferrumiksi paljastuneen väärän kuninkaan, hän vihdoin käsittää Machinan tarkoituksen ja sulauttaa sekä Rauta- että Kesän lumot yhteen, jolloin voimat yhdistyvät hänessä ja Machina katoaa. Kaikkien yllätykseksi hän ei kuitenkaan surmaa Ferrumia, vaan antaa väärän kuninkaan keihästää itsensä ja antaa voimansa vapaaehtoisesti hänelle. Ferrum ei aavista mitään, ennen kuin Kesävoimat siirtyvät häneen ja hän menettää niiden vaikutuksesta henkensä. Myös Meghan on kuolemaisillaan. Molemmat haltijat, Ash ja Puck ovat surun murtamia. Meghan pyytää Ashia viemään hänet nopeasti Machinan palatsiin, jossa suuri puu, jossa Machinan voima eli, sijaitsee. Viimeisillä voimillaan hän siirtää lopun voimansa puun kautta maahan ja saa rautasaasteen väistymään ja mikämikämaan kukkimaan jälleen. Juuri ennen loppuaan tyttö vapauttaa ritari Ashin tämän suureksi suruksi valastaan, jotta prinssin ei tarvitsisi kuolla hänen kanssaan. Sitten Meghan vetää viimeisen henkäyksensä... Rajan toisella puolella odotti kuitenkin kuningas Machina joka ilmoitti, ettei Meghan suinkaan ollut täyttänyt vielä tehtäväänsä, vaan hänen tulee palata ja ryhtyä Rautavaltakunnan kuningattareksi.


Ei ole ihme, että Kagawa päätti kirjoittaa kokonaisen kirjan Rautaritari Talvihovin prinssin, Ashin näkökulmasta, sillä hän on mielestäni kirjasarjan ehdoton ykköshahmo, vaikka Meghan Chase onkin sarjan päähenkilö. Neljäs kirja kertoo Ashin vaikeasta ja vaarallisesta matkasta Maan Ääriin ja Koetusten kentille, jossa hänen päämääränsä on voittaa sielu itselleen, jotta hän voisi muuttua ihmiseksi ja palata Rautahoviin Meghanin rinnalle. Puck ei jätä entistä ystäväänsä pulaan vaan lähtee tämän mukaan. Myös Grimalkin on jälleen neuvoineen matkassa ja Ashin äiti, kuningatar Mab on lähettänyt heille turvaksi myös ikivanhan Ison Pahan Suden. Matkallaan Ash kokee järkytyksen, kun hänen eteensä ilmestyy hänen vanha rakkautensa Ariella, joka ei olekaan kuollut. Ariellan tehtävä on opastaa seurue perille Koetusten kentille ja lopulta selviää, että hän on ollut elossa vain tätä varten, antaakseen henkensä lopulta Ashin sielun puolesta, jos prinssi selviää kaikista Vartijan antamista koetuksista hengissä. Näin lopulta käy ja Ash saa sielun, vaikka kiroaakin monta kertaa ihmisen heikkoutta, kun hänen ihmisyyttään koetellaan ja hänen täytyy ymmärtää fyysiset rajansa, omantunnon merkitys menneisyytensä kanssa ja lopulta vielä kuolevaisuuden kirous. Vihdoin Ash on valmis palaamaan Meghanin luokse Rautahoviin...

Juonipaljastukset päättyvät tähän. 

Oma mielipide:

Minusta tässä Rautasaaga kirjasarjassa on hersyvä katras mitä erilaisempia olioita ja pidän Kagawan vilkkaasta mielikuvituksesta niin hahmojen, kuin mikämikämaan kuvailujenkin puolesta. Tarina eteni jouhevasti ja vilkkaiden tapahtumien ja juonenkäänteiden saattelemana. Missään vaiheessa ei tullut pitkäveteiseksi seurata kolmikon seikkailuja ja Ashin ja Meghanin tarina eteni sopivalla vauhdilla. Ei turhan nopeasti, muttei pitkittäenkään. Mielikuvitusmaa sai aikuisenkin lukijan totaalisesti pyörteisiinsä ja inspiroi myös taidotonta piirtämään sen hahmoja.

En ole missään tapauksessa kriitikko, vaan ennemminkin ihan liian helposti koukuttuva, joten minun "arvosteluni" on yleensä lähinnä hyvien puolien ylistämistä. Siksi annan tälle sarjalle 4 toukkaa!


  
Tämä postaus osallistuu samalla myös Aikamatka 2013 haasteeseen, sen kategoriaan 5  Ajan tuolla puolen (Tämä kategoria on varattu puhtaalle fantasia- ja science fiction -kirjallisuudelle, tarinoille, joiden aikamääritelmää on vaikea sijoittaa mihinkään elettyyn historialliseen ajanjaksoon tai teemaan.) . 

Luettu tähän mennessä 4 kirjaa tästä kategoriasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti